BOTULİNUM TOKSİN UYGULAMALARI

Terleme Botoksu

Terleme Botoksu

     Terleme başlıca vücudun ısı dengesini korumaya yarayan bir fonksiyondur. Vücudun iç ısısı arttığında vücudun soğuması için deri altı damarlarda dolaşım artışı ile radyan soğuma ve terlemeye bağlı buharlaşma ile soğuma mekanizmaları kullanılır. Bu sayede vücudun artmış olan ısısı kontrol altında tutulur.

     Hiperhidroz terimi ise aşırı terleme anlamına gelmektedir. Bu durum ter bezlerinin aşırı çalışmasından kaynaklanır. Hiperhidroz durumunda üretilen ter miktarı vücut sıcaklığını normale döndürecek miktardan daha fazladır. Hiperhidroz; insanların yaklaşık %1'inde görülmektedir. Kişinin hayat kalitesini etkileyen bir durum oluşturur. Aşırı terleme kişinin başka kişilerle olan ilişkilerini, iş seçimini, kariyerini, kişisel görüntüsünü, kısacası kişinin tüm sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyebilir.

     Obezite, fiziksel egzersiz, sıcak ve nemli ortamlar veya aşırı kalın giyinilmesi durumlarında oluşan terleme ise fizyolojik olarak adlandırılır.

     Hiperhidroz, primer ve sekonder olarak ikiye ayrılır. Yerleşim yerine göre de genel veya bölgesel olarak değerlendirilir.

     Klinikte en sık karşılaşılan hiperhidroz türü fizyolojik olarak da oluşabilen emosyonel olarak bilinen primer hiperhidrozdur. Primer hiperhidroz en sık avuç içi (%24), ayak tabanı (%30), koltukaltı (%51) ve baş boyun (%10) bölgelerinde görülür. Genetik bir yatkınlık olduğu düşünülmektedir. En az 6 aydır devam eden aşırı terleme durumunda primer olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Genellikle vücutta simetriktir, haftada en az 2 terleme atağı vardır, 25 yaşın altında başlar ve uykuda terleme yoktur. Sekonder hiperhidroz ise altta yatan bir hastalığa bağlı veya ilaçlara bağlı oluşmaktadır. Enfeksiyonlar, neoplaziler, metabolik ve endokrin bozukluklar, ilaçlar ve nörolojik nedenler sıklıkla genel hiperhidroza yol açabilen durumlardır. Bu tür terleme uyku ve istirahat durumunda da devam eder.

 

Tedavi süreci

     Hiperhidroz, sosyal ve psikolojik boyutları da olan ve tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır. Lokalize yani bölgesel terlemede hastaların dikkat etmesi gereken basit korunma yöntemleri vardır. Kıyafet seçiminde sıkı ve kalın giysilerden kaçınma, sık çamaşır ve çorap değiştirme, pamuklu çorap kullanımı, lastik ve kauçuk olmayan tabanlı deri ayakkabı seçimi önerilir. Diyette terlemeyi arttırıcı etki gösteren alkol, kahve, acı ve baharatlı yiyecekleri tüketmemek önemlidir.

 

Aşırı terlemenin tedavisi için neler yapılabilir?

     En sık kullanılan tedavi yöntemlerinden biri Botoks uygulamasıdır. Botulinum toksin deri içine enjekte edilerek uygulanır. Koltukaltı bölgesine uygulanması en kolay alandır. Avuç içi ve ayak tabanı gibi bölgelerde uygulama öncesinde enjeksiyon ile anestezi ve soğuk uygulama yapılmaktadır. Uygulama yapılacak alana lokal anestezik krem sürülür, son derece ince iğneler yardımıyla derinin 1mm altına Botox uygulaması yapılır. İşlem yaklaşık 30 dakika kadar sürer.

 

Botoksun terlemeyi önleyici etkisi nereden gelir?

     Botoks’un terlemeyi önleyici etkisi, terlemede rolü olan sempatik sinirlere etki ederek ter bezlerinden ter üretimini önlemesinden oluşur.

 

Ne sıklıkta tekrarlanmalıdır?

     Normalde Botoks uygulaması etki süresi 4-6 ay arasıdır. Ancak terleme botoksunda süre 12 aya kadar uzayabilmektedir.

 

Terlemeye karşı neden botoks tercih edilebilir?

     Botoks son zamanlarda oldukça sık kullanılan güncel bir tedavi yaklaşımıdır. Kalıcı çözüm sağlamamasına rağmen yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Özellikle ilkbahar yaz aylarında tercih edilerek, kişilerin ortaya çıkan yoğun terleme sorununu ortadan kaldırmaktadır.

 

Botoksun aşırı terlemede koku giderici özelliği varmı?

     Botoks uygulaması sonrasında uygulama yapılan bölgede aşırı terleme engelleneceğinden ter kokusu da ortadan kalkacaktır.

 

Terleme botoks uygulamasının fiyatları nedir?

     Daha detaylı bilgi, randevu ve işlem fiyat bilgisi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

    

     0 530 852 852 2

     kbb@emreerkilet.com.tr