Bademcik ve geniz eti problemleri
Güncelleme Tarihi : 24-11-2023
Genellikle hangi durumlarda ameliyat gerekir?
Bademcik ve geniz etinin ameliyatla alınmasını gerektiren durumlar şunlardır;
---Sık sık enfeksiyon geçirilmesi: birbirini takip eden yıllarda, senede 3 veya daha fazla enfeksiyon geçirilmesidir.
---Bademciklerin enfeksiyon olmasada yutmayı zorlaştıracak kadar büyümesi
---Bademcik dokusunun tek taraflı büyümesi (lenfoma veya başka kötü hastalıkların belirtisi olabileceğinden)
---Bademcikler üzerinde ağız kokusuna neden olabilecek şekilde sık sık birikim olması
---Geniz eti dokusunun nefes almayı bozacak kadar büyümesi
---Orta kulak iltihabı ve işitme kaybına neden olması
---Sık sık sinüzit ve alt solunum yolu problemlerine neden olması
Ameliyat hangi yaşta yapılmalıdır?
Ameliyat için kesin bir yaş yoktur. Hastaya verdiği zarara göre karar verilir. Birçok kez çocuk büyüsün diye beklemek hastaya zararlı olabilmekte ve tedavi başarısını düşürmektedir.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı nasıl yapılır?
Bademcik ve geniz eti ameliyatları genel anestezi ile, ağız içinden, dışarıdan bir kesi olmadan yapılmaktadır. Geniz eti dokusu burnun arka kısmından kazınarak (küretaj) alınır. Bademcikler ise, günümüz teknolojsi sayesinde bıçak kullanılmadan, kanama kontrollü metodlar kullanılarak yapılır. Ameliyat süresi yaklaşık 30 dakikadır ve genellikle aynı gün taburculuk yapılmaktadır.
Ameliyatin riskleri nelerdir?
Her ameliyat gibi bademcik ve geniz eti ameliyatlarının da risk ve komplikasyonları olabilmektedir. Ameliyat genel anestezi ile yapılmaktadır, ancak anestezi teknik ve ilaçlarındaki gelişmeler her geçen gün bu riski azaltmaktadır. Bunun dışında en sık görülen komplikasyon kanamadır. Bazen ciddi boyutlara ulaşabilmesine rağmen, dikkatli ve titiz bir çalışma ve hastanın uygun takibi ile bu problem nadir görülmektedir. Ameliyat sonrası farenjit oluştuğuna dair yanlış bir inanış vardır. Mevcut farenjitin bademciklerin alınmasıyla bir ilgisi yoktur.
Ameliyattan sonra nelere dikkat edilmelidir?
En çok uyulması gereken kurallar beslenme ile ilgilidir. Özellikle ilk 3 günde kanama olasılığı daha çok olduğu için soğuk ve sıvı gıdalar seçilmelidir. Bu nedenle soğuk süt, çorba, meyve suyu, muhallebi, dondurma gibi besinler idealdir. Ameliyatın ilk gününde koyu renkli kan kusulması normaldir ve yutulan ameliyat sırasında yutulan kanla ilgilidir. Ancak sürekli kırmızı renkli yeni kan gelmesi hemen doktorunuza başvurmayı gerektirir. 4.günden itibaren yavaş yavaş normal gıdaya geçilir. Hastanın ağrı nedeniyle birşey yemek istememesi ağrının devamına neden olur. Mutlaka bol miktarda sıvı alınmalıdır. Ameliyattan sonra hafif ateş olması beklenen bir durumdur. Yeterli sıvı alınması ve ateş düşürücü ilaçlarla genellikle normale döner. Bazen hastalar ameliyattan birkaç gün sonra doktora başvurarak bademcik bölgesinde iltihap geliştiğinden yakınırlar. Bu genellikle bademcikler alındıktan sonra o bölgede beyaz bir örtü oluşturan iyileşme dokusunun hastayı yanıltmasıdır.
Daha detaylı bilgi ve randevu işlemleri için bize;
0 530 852 852 2 den ulaşabilir ya da
kbb@emreerkilet.com.tr den yazabilirsiniz.